/ od /   Novosti / 0 Komentari

Intervju s majstorom kose – Davorin Purić

Osim velikih svjetskih frizerskih stručnjaka, ponosni smo što u HairExpo Zagreb teamu imamo i domaće snage! Vjerojatno već poznajete Davorina Purića, koji je još kao klinac friško nakon srednje škole rasturao u Keune salonu u zagrebačkom Kaptol Centru, a zatim vodio prvi hrvatski Toni & Guy salon i to toliko uspješno da je nakon toga otišao u Dubai i Abu Dhabi gdje je vodio još nekoliko Toni & Guy franšiza. Srećom, hrvatska frizerska scena nije trajno izgubila još jednog majstora, jer se Davor nakon 8 godina vratio u Hrvatsku s velikim planovima koje je tek počeo ostvarivati.

Davore bok! Nakon što si obišao pola svijeta s Toni&Guyem, konačno si se vratio doma, otvorio svoj salon Davor Hair & Soul u centru Zagreba, a uskoro se ponovo penješ i na domaću frizersku pozornicu. Jesi li uzbuđen oko Hair Expoa i što nam za tamo pripremaš?

Itekako se veselim HairExpo eventu! Naime, to je događaj koji u fokus stavlja profesionalce ispred brandova, no istovremeno ne umanjujući njihov značaj. Ove godine za prvi HairExpo u regiji zadužen sam za edukacijske seminare i koordinaciju gostujućih frizera. Također ću voditi prijevod seminara te pitanjima pokušati izvući što više savjeta od frizera na stageu za naše polaznike.

Od ostalih svjetskih stručnjaka, čije te gostovanje najviše veseli? Na čijim edukacijama bi ti bio u prvim redovima i zašto?

Veselim se pogledati svaki mogući seminar i prezentaciju. Svaki prezentator je individualac koji je kroz svoje godine rada u industriji razvio sebi svojstven stil i način rada. Način na koji shvaćaju frizerstvo, tumače trendove, prilagođavaju ih različitim kulturama i okruženju u kojem se nalaze mogu biti jako inspirativni. Znaš, nije isto biti frizer u Aziji ili Europi. Ako usvojim samo jedan detalj ili različitu tehniku za koju nisam do tada znao, smatram da sam već puno profitirao.

Ok, ali mora postojati netko čije predavanje ne bi propustio ni pod koju cijenu 🙂

Ove godine posebno se veselim Toni&Guy akademiji i njihovim direktorima, mojim dragim suradnicama Efi i Indiri. Oni trendove stvaraju radeći na fashion weekovima diljem svijeta i u direktnoj su komunikaciji sa dizajnerima, a dobar dio inspiracije crpe sa ulica velikih gradova kao što su London i New York. Uvijek su barem 2 godine ispred drugih te smatram da trenutno nitko bolje ne prilagođava visoku modu krajnjim korisnicima, odnosno klijentima salona. Drugi kojeg jedva cekam pogledati je Guy Tang, čovjek je pokrenuo sasvim novi trend bojanja i izgradio posao na društvenim mrežama te pokazao njihov pun potencijal. On je komercijala u najboljem smislu te riječi. Tu su još i Mark Leeson, Eugene Soulemain, Angelo Seminara te HOB akademija, za njih sve se nadam da će sudjelovati na idućem HairExpou 🙂

Frizerska tehnologija doživjela je revoluciju u posljednjih nekoliko godina, a samim time došli su i novi trendovi. Postoji li neki dio frizerske opreme, pribora ili preparata bez kojeg više ne možeš?

Za dobru kreaciju treba vam samo vizija te tehnika kojom ćete je ostvariti. Uvijek imam kompletnu frizuru u glavi prije nego krenem sa radom. Škare, česalj, boje ili styling proizvodi su naš alat kojim ostvarujemo svoju viziju.

Svaka era nosi svoje trendove i ono nešto karaktritično po čemu bude zapamćena i po čemu se izdvaja. Koje razdoblje je tebi najdraže?

Imam par razdoblja i osoba u frizerstvu za koja smatram da su odredili smjer današnje struke. Vidal Sassoon u svojim počecima s nevjerojatnom voljom i ustrajnošću da postavi temelje dobrog šišanja 60-ih godina, Anthony Mascolo svojom hrabrošću da kreira vrlo hrabre, nekonvencionalne, a ipak nosive frizure 80-ih te Guido Palau i Oribe Canales 90-ih koji su dali na važnosti frizerskoj struci u visokoj modi.

Po pitanju vođenja frizerskog biznisa tu je definitivno Toni&Guy svojom sistematizacijom rada i franšiznog poslovanja te Leonard, londonski frizer koji je vođen motom “usluga je kraljica” prvi uspostavio takav način vođenja salona. Dovoljno je spomenuti da su njegovi učenici bili Nicky Clarke, Daniel Galvin i John Frieda, takoder moji uzori i velikani frizerstva. Svi navedeni frizeri i kompanije bili su pravi vizionari čije postulate primjenjujemo i danas. To je za mene dovoljan pokazatelj koliko su bili ispred svog vremena.

Slažemo se, svi koje si nabrojao dali su svoj obol frizerskoj profesiji te razvoju cijele industrije. No skrenimo prividno s teme i vratimo se na HairExpo. Smatraš li da je to važan događaj za Hrvatsku i regiju te na koji način će ovo događanje doprinijeti frizerskoj industriji na ovim područjima?

Hair Expo je veliki iskorak u ovoj regiji. Omogućava frizerima u ovom okruženju da vide neka nova lica sa svjetske scene te upiju njihovo znanje. Dovoljno je opet reći da ako vide samo jedan novitet, već su puno naučili, a vidjet će ih i mnogo mnogo više. HairExpo im također omogućava međusobno povezivanje i upoznavanje jer zajedno smo jači.

 

 

 

Podijeli


Odgovorite