fbpx
Hair Expo Zagreb

UPOZNAJTE GRAD ZAGREB

Grad Zagreb, glavni grad Hrvatske, smješten na zemljopisnom, kulturnom, povijesnom i političkom sjecištu istoka i zapada Europe, spaja kontinentalni i mediteranski duh u osebujnu cjelinu. Zagreb je kulturno, znanstveno, gospodarsko, političko i administrativno središte Republike Hrvatske sa sjedištem Sabora, Predsjednika i Vlade.

Po broju stanovnika četvrti je grad u jugoistočnoj Europi a sa gotovo milijun stanovnika, Zagreb posjeduje gotovo četvrtinu cjelokupne populacije Hrvatske.

Svojom povijesnom tradicijom, kulturnim odnosima oduvijek je bio i ostaje dio kulturnog kruga središnje Europe.

Prometna povezanost, koncentracija industrije, znanstvenih i istraživačkih institucija te same tradicije industrije, temelj je zagrebačkog vodećeg gospodarskog položaja u Hrvatskoj. Gotovo sve najveće hrvatske tvrtke, mediji i znanstvene institucije imaju ovdje svoje sjedište. Zagreb je najvažnije prometno križište u Hrvatskoj, gdje se susreću srednjoeuropska, mediteranska i jugoistočna Europa što ga čini središtem cestovnih, željezničkih i zračnih mreža Hrvatske.

Grad je poznat po svojoj raznolikosti, visokoj kvaliteti življenja, muzejima, sportskim i zabavnim događanjima a glavne grane gospodarstva su: proizvodnja električnih aparata, kemijska, farmaceutska i tekstilna industrija, te industrija hrane.

Još jedna značajka grada su njegove tržnice na otvorenom i sajmovi koji su vrlo važan dio zagrebačke poslovne ponude već više od 100 godina.

U „zelenom Zagrebu“, u samom središtu grada, parkovi, ulice i trgovi presijecaju se sa zelenim površinama i vrtovima dok je zagrebačka okolica posebno atraktivna sa svojim bogatim vinogradima i vinskim cestama, gorjima, srednjovjekovnim i baroknim dvorcima i brojnim lječilištima.

Zagreb uživa u bogatom kulturnom životu sa oko 30 aktivnih kazališta, 30 muzeja, velikim brojem galerija i mnogim kazališnim, glazbenim i plesnim festivalima koje deklariraju Zagreb kao grad umjetnosti.

Iako je grad od milijun stanovnika, Zagreb je uspio ostati čist grad sa dušom, romantičan i pun dugih prekrasnih šetnica.

Dobrodošli u Zagreb!

http://www.infozagreb.hr/

PREPORUKE

 • GASTRO
 • ZABAVA
 • SMJEŠTAJ
 • Pod Starim Krovovima
 • Japanski restoran Takenokko
 • Restoran Noel
 • Time Restaurant & Bar
 • Restoran Zinfandel’s
 • Restoran Vinodol
 • Fidel Gastro
 • Vinyl bar & bar
 • Hugo’s
 • Botaničar bar
 • The Garden Brewery
 • Hotel Palace
 • Hotel Westin
 • Hotel Jadran
 • Hotel Internacional

ZAGREB TO DO LIST

GORNJI GRAD

Gornji grad ili Gradec je povijesna jezgra Zagreba. Zasnovana u srednjem vijeku, sve do 19. stoljeća činila je, zajedno s Kaptolom, središnje urbanizirano područje grada Zagreba. Tijekom vremena su ondje izgrađene brojne zgrade kojima se oblikovao njezin današnji izgled. Glavni trg Gornjega grada je Trg sv. Marka, nekad mjesto trgovanja, a danas političko sjedište Hrvatske, sa zgradama Hrvatskog sabora, Vlade i Gradske skupštine. Na Gornjem gradu nalazi se niz muzeja i galerija. Uz crkvu sv. Katarine pruža se kompleks bivšeg isusovačkog samostana, sagrađenog u 17. stoljeću a danas je ova građevina sjedište galerijske ustanove Klovićevi dvori, gdje se održavaju vrhunske umjetničke izložbe. Od nekadašnjih samostana, na Gornjem gradu je i samostan sv. Klare, odnosno opatica klarisa, gdje je danas smješten Muzej grada Zagreba, jedan od najbogatijih muzeja u Hrvatskoj. Gornji je grad nekad bio okružen zidinama s kulama i nekoliko gradskih vrata. Do danas su očuvana jedino istočna, tzv. Kamenita vrata. Na sjevernom dijelu Gornjeg grada je kula Popov toranj, u kojoj je smještena zvjezdarnica. Kula Lotrščak poznati je vidikovac s kojeg se pruža prekrasan pogled na Donji grad. Ispod kule nalazi se Strossmayerovo šetalište te uspinjača koja povezuje Gornji i Donji grad. Kaptol je povijesno naselje u Zagrebu formirano oko Zagrebačke katedrale. Danas je središte crkvenih institucija (Zagrebačka nadbiskupija, Kaptol zagrebački, Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište).Između Gornjeg grada i Kaptola smjestio se predjel zvan Dolac, gdje je tržnica Dolac, najpoznatija zagrebačka tržnica na otvorenom. Grički top već 140 godina prepolavlja zagrebačke dane. Top koji s visoke kule Lotrščak puca svaki dan u podne posebnost je koja Zagreb čini jedinstvenim u svijetu. Naime, pucnjevi iz topa mogu se čuti još samo u Sankt Petersburgu, no samo na određene datume. Smješten u najstarijoj i najsačuvanijoj kuli na Gradecu, grički top Zagrepčanima označava podne od 1877. godine i nikada nije zatajio.

TUNEL GRIČ

Tunel Grič u Zagrebu je tunel ispod Gradeca (Griča) koji povezuje Mesničku i Radićevu ulicu, a okomito izlazi na tri mjesta u Ilici i jednom u Tomićevoj ulici prema jugu. Tunel je dugačak 350 metara. Za javnost je otvoren sredinom 2016. godine, dok je već u prosincu ugostio svoj prvi adventski program.

MUZEJ PREKINUTIH VEZA

Muzej prekinutih veza je muzej posvećen neuspješnim ljubavnim vezama. U njemu su izloženi osobni predmeti koje su ostavili bivši ljubavnici, a popraćeni su kratkim opisima. U početku je ovo bila putujuća zbirka doniranih predmeta, da bi se nakon nekog vremena smjestio na trajnoj lokaciji u Zagrebu. 21. svibnja 2011. Europski je muzejski forum na svečanoj dodjeli u Bremerhaven dodijelio Muzeju prekinutih veza prestižnu nagradu Kenneth Hudson kao najinovativniji muzej u Europi.

MUZEJ ILUZIJA

Muzej iluzija nudi intrigantno vizualno, osjetilno i edukativno iskustvo u zabavnoj avanturi za sve generacije. Kroz atraktivne i zabavne varke, posjetitelji će mnogo naučiti o vidu, percepciji, ljudskom mozgu i znanosti te će moći bolje razumjeti zašto oči vide stvari koje mozak ne razumije. Zamislite da se odupirete gravitaciji u kosoj sobi, kako se osoba s kojom ste došli odjednom smanjuje ili povećava, kako stvarno vidite rupu bez dna, kako poslužujete nečiju glavu na pladnju i sve to ovjekovječujete fotografijom u beskonačnoj sobi!

GRADSKI PARK MAKSIMIR

Jedna od najomiljenijih zelenih oaza Zagrepčanki i Zagrepčana najveći je gradski park Maksimir koji je obilježio 220 godina od osnutka. Park Maksimir idealno je mjesto gdje se na pet minuta od centra grada možete barem na trenutak skloniti od gradske vreve i uživati u odmoru i rekreaciji. Brojne su mogućnosti koje park u tom pogledu pruža svojim posjetiteljima, kao što su šetnja po uređenim stazama parka, nordijsko hodanje, trčanje, vožnja biciklom, veslanje čamcima na Trećem jezeru, a za rekreaciju najmlađih posjetitelja tu su i dva moderno uređena dječja igrališta. U sklopu parka, u njegovom južnom dijelu, je i Zoološki vrt grada Zagreba veličine 7 hektara koji broji 275 vrsta životinjai 2 225 jedinki sa gotovo svih kontinenata.

REKREACIJSKO ŠPORTSKI CENTAR JARUN

Rekreacijsko športski centar Jarun prostire se na 240 hektara od čega 30% otpada na vodene površine. Čine ga regatna staza duga 2250 m i dva jezera – Veliko i Malo, te šest otoka. Uz obale Jarunskih jezera uređeno je 2500 metara šljunčanih plaža, a cijeli prostor rekreacijsko-športskog centra povezan je kilometrima pješačkih i biciklističkih staza.

ZAGREB 360°

Vidikovac i prostor za evente je najposjećenija turistička atrakcija u Zagrebu. Nalazi se u srcu glavnog grada Hrvatske. Smješten je na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, na 16. katu – samom vrhu Zagrebačkog nebodera u Ilici 1a, odakle se pruža spektakularan pogled na Trg bana Jelačića, Manduševac, Kaptol, Gradec, Gornji i Donji grad i najvažnije kulturno-povijesne građevine Zagreba, njegove trgove, ulice i parkove. Za vedrog dana, istočno puca pogled na Moslavačko gorje, a zapadno na Žumberačko gorje i prema Sloveniji.

AVENUE MALL

U neposrednoj blizini Velesajma. Shopping u više od 99 trgovina, najbolji filmski hitovi u CineStar kinu, najukusnija hrana iz svih dijelova svijeta i najfinija kava nakon radnog dana.

ARENA

Arena Centar najveći trgovački centar u Zagrebu, prostire se na dva kata, sa više od 200 trgovina gdje su se smjestili najveći maloprodajni lanaci te impresivna lista monobrand i multibrand trgovina s top brendovima.

CITY CENTAR ONE

Dva centra na dijela grada nude bogatu ponudu svjetski poznatih brendova i cijenjenih domaćih marki, isto kao i ugodno mjesto za druženje i zabavu u restoranima i kafićima.

DESIGN FASHION OUTLET

Designer Outlet Croatia nova je shopping oaza u srcu zagrebačke trgovačke zone s više od 100 fashion i lifestyle brandova gdje vas čekaju popusti 30 – 70 % tijekom cijele godine.